Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ (2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)






Εκδήλωση με θέμα τη ζωή των Ρομά διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης χθες, Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013, στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί). Συγκεκριμένα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γενοκτονίας των Ρομά, όπως έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε η 2η Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε σειρά ομιλιών, στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας του Κοσσοβάρου καλλιτέχνη Artan Korenica με τίτλο «Don΄t look down on me».

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ενώ στο θέμα αναφέρθηκαν οι:
·        Νίκος Ζάικος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Μια λησμονημένη γενοκτονία».
·    Άγγελος Χατζηνικολάου, δρ. Παιδαγωγικής του ΠΤΔΕ - Α.Π.Θ. και συνεργάτης του προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών Ρομά, με θέμα «Η εκπαίδευση για το λησμονημένο ολοκαύτωμα των Ρομά στη σημερινή σχολική πραγματικότητα των παιδιών Ρομά».
·      Αννούλα Μάγκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, με θέμα «Η γυναίκα Ρομά σήμερα, στην εποχή της κρίσης».
·    Ευαγγελία Τρέσσου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ - Α.Π.Θ., με θέμα, «Εκπαίδευση Παιδιών Ρομά» του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.».
Στο σύντομο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε στον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν οι Ρομά στη χώρα μας, τονίζοντας το γεγονός ότι η 2α Αυγούστου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα του Ολοκαυτώματος των Ρομά από το ναζιστικό καθεστώς.
Ο Νίκος Ζάικος αναφέρθηκε διεξοδικά στην παρουσία των Ρομά στον Παγκόσμιο χώρο δίνοντας πολλά και ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, τονίζοντας τα δεινά που υπέστη η συγκεκριμένη αυτή κοινωνική Ομάδα στην Ευρώπη, κυρίως κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Στη θέση της γυναίκας Ρομά στον σύγχρονο μικρόκοσμο της κοινωνίας τους, αναφέρθηκε η Αννούλα Μάγκα, τονίζοντας την δύναμη της συνήθειας αναφορικά με τις ισορροπίες που αναπτύσσονται, ακόμα και από τη μικρή ηλικία. Παράλληλα, διαπίστωσε, την θέληση των γυναικών να απαγκιστρωθούν από αυτές τις πρακτικές, ώστε να ενταχθούν στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.
Στην προσπάθεια του ΑΠΘ, να προσεγγίσει μαθησιακά και παιδαγωγικά τα παιδιά των Ρομά, ώστε να αποκτήσουν μια στοιχειώδη και βαθύτερη μόρφωση, αναφέρθηκε η Ευαγγελία Τρέσσου.
Από τη μεριά του ο εκπαιδευτικός Άγγελος Χατζηνικολάου, παρουσίασε (δια μέσου της εμπειρίας του ως δάσκαλος), τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν, προκειμένου να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον των παιδιών Ρομά για το σχολείο, τη θέλησή τους για μόρφωση και γενικότερη Παιδεία αλλά και στις δυσκολίες που συχνά επιβάλλει το ίδιο το κοινωνικό και εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πλαίσιο μίας σύντομης ιστορικής αναδρομής, στον κοινωνικό και πολιτικό ρόλο που διαδραμάτισαν πολλά μέλη της κοινότητας των Ρομά, κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου